Jeg er nu begyndt at arbejde med kobberstik. Jeg er blevet medlem af et grafisk værksted (non-toxic) i Roskilde og har dermed fået adgang til en grafikpresse og andet udstyr.
Jeg er faldet pladask for teknikken Mezzotinte eller Sortekunst, som det også kaldes i Danmark, og er nu gået i gang med at lære alt om teknikken. Så nu gælder det om at prøve sig frem og lytte til sin online mentorer fra USA of Frankrig.
Mezzotinte er ret udbredt i flere katolske lande verden over samt i Frankrig, USA, Finland og Rusland. Det er en teknik som ser ud til at være glemt i Danmark.
Mezzotinte/Mezzotinto (halv-farvet på italiensk)/Maniér noire/Schabskunst/Sortekunst
Mezzotinte eller sortekunst som det også bliver kaldt på dansk, er en traditionel kobberstiksteknik hvor kobber- eller stålpladen bliver bearbejdet med et riflet vuggestål som sætter mangfoldige små mærker i pladen.
Når pladen er gennemhakket (vugget) i flere retninger (nogle gange op til 50 retninger) trykker den som en fløjlsagtig mættet farve. Grafikeren bearbejder derefter pladen med skraber og polerstål på de punkter der skal vise det højeste lys. Der arbejdes med lys- og halvtone modsat kobberstik hvor der arbejdes med streger.
Denne metode er tidskrævende og kostbar at lave, og anses for at være den fineste af dybtrykteknikkerne. Den er velegnet til at gengive motiver der er opbygget med lys og skygge. Trykket får et fløjlsagtigt udtryk. Det er begrænset hvor mange tryk man kan lave med denne teknik – normalt under 50 tryk.
Mezzotinte Nr. 5 – Solsikke fra Sct Hans Have 2020
10 x 15 cm / 65 dpi vuggestål / 24 retninger
Så er det tid til at afprøve mit nye 65 dpi vuggestål.
Kobberpladen er vugget i 24 retninger og overfladen er blevet meget ru. Der skal arbejdes mere for at lave overfladen blank – måske et 85 dpi vuggestål passer bedre til mig.
Motivet er en lille solsikke fra Sct Hans Have i Roskilde. Der skal poleres lidt mere med polerstålet før der skal laves et nyt prøvetryk.
Mezzotinte Nr. 4 – Ammonitter fra Grønland
Kobberplade / 10 x 15 cm / 100 dpi vuggestål / 20 retninger
Et lidt mere ambitiøst Mezzotinte (sortekunst) motiv med seks Ammonitter fra Grønland.
Ammonitterne er udlånt til fotografering af GEUS i København. De indsamler fossiler i forbindelse med Deres feltarbejde på Grønland.
Herunder er en tidlig version af kobberpladen.
Til venstre er Tryk nr 1.
Cranfield Etching Ink – Safe Wash – Sepia
Mezzotinte Nr. 3 – Ulk (Myoxocephalus scorpius)
Artists Proof nr. 1 & 2 / 9 x 12 cm / Zerkall-Bütten 225 g / Aqua Intaglio Red Oxide og Phalo Blue nederst
100 dpi vuggestål / 22 retninger
På det tredje mezzotinte (sortekunst) prøver jeg at lave et lille fiskemotiv som skal have et udtryk som en forstening eller et aftryk af et blad i det grafiske udtryk.
Kanterne er med vilje lavet lidt flosset for at vise teknikken bag motivet. Farven “Red Oxide” passer fint til udtrykket. Sværten er dog stadig lidt for tynd, selvom den er blandet tykkere end sidste gang.
Inspiration bag billedet er Japanske fiskeaftryk “Gyotaku”.
Baseret på foto (vist på fiskefoto.dk) taget af Kasper Strube.
Bestil tryk
Pris 350 kr. inkl moms og forsendelse (Uden ramme – beskrivelse at tryk og teknik medfølger)
Angiv farve: Red Oxide, Phalo Blue, Prussian blue, Sort
Numreret print. Antal tryk af plade max. 25 stk
Mezzotinte Nr. 2 – Stjerne-magnolia (Magnolia Stellata)
Artists Proof nr. 3 / 9 x 12 cm / Zerkall-Bütten 225 g / Aqua Intaglio Red Oxide & Bone Black i hjørnerne
100 dpi vuggestål / 16 retninger
Blomstermotiv af en Stjerne-magnolia. Mezzotinte, Sortekunst.
Herunder ses den færdige trykplade med skrabere i tre forskellige størrelser.
Mezzotinte Nr. 1 – Westie
Artists Proof nr. 3 / 10 x 14.5 cm / Zerkall-Bütten 225 g / Aqua Intaglio Bone Black
100 dpi vuggestål / 12 retninger
Mit første mezzotinte (sortekunst) motiv er en West Highland White Terrier som snuser rundt med halen lige i vejret, i rigtig Westie stil. Har der mon været en kat forbi her?