Som noget helt nyt er jeg begyndt at arbejde med kobberstik. Jeg er blevet medlem af et grafisk værksted (non-toxic ) og har dermed fået adgang til en grafikpresse og andet udstyr. Jeg er faldet pladask for teknikken Mezzotinte eller Sortkunst og er nu gået i gang med at lære alt om teknikken. Så nu gælder det om at prøve sig frem og lytte til sin online mentor fra USA.

Mezzotinte, kobberplade, skraber og polerstål

Mezzotinte/Mezzotinto (halv-farvet på italiensk)/Maniér noire/Schabskunst/Sortkunst
Mezzotinte eller sortkunst som det også bliver kaldt på dansk, er en traditionel kobberstiksteknik hvor kobber- eller stålpladen bliver bearbejdet med et riflet vuggestål som sætter mangfoldige små mærker i pladen.

Når pladen er gennemhakket (vugget) i flere retninger (nogle gange op til 24 retninger eller flere) trykker den som en fløjlsagtig mættet farve. Grafikeren bearbejder derefter pladen med skraber og polerstål på de punkter der skal vise det højeste lys. Der arbejdes med lys- og halvtone modsat kobberstik hvor der arbejdes med streger.

Denne metode er tidskrævende og kostbar at lave, og anses for at være den fineste af dybtrykteknikkerne. Den er velegnet til at gengive motiver der er opbygget med lys og skygge. Trykket får et fløjlsagtigt udtryk. Det er begrænset hvor mange tryk man kan lave med denne teknik – normalt under 50 tryk.


795AB809-0FB5-437E-8E12-1367E2A887F5 2

Mezzotinte Nr. 1 – Westie
Artists Proof nr. 3 / 10 x 14.5 cm / Zerkall-Bütten 225 g / Aqua Intaglio Bone Black
100 dpi vuggestål / 12 retninger


Mezzotinte af Westie

Mit første motiv er en West Highland White Terrier som snuser rundt med halen lige i vejret, i rigtig Westie stil. Har der mon været en kat forbi her?

Mezzotinte Nr. 2 – Stjerne-magnolia (Magnolia Stellata)
Artists Proof nr. 3 / 9 x 12 cm / Zerkall-Bütten 225 g / Aqua Intaglio Red Oxide & Bone Black i hjørnerne
100 dpi vuggestål / 16 retninger


Mezzotinte af stjerne-magnolia

Blomstermotiv af en Stjerne-magnolia.
Herunder ses den færdige trykplade med skrabere i tre forskellige størrelser.

Magnolia_plade

Mezzotinte Nr. 3 – Ulk (Myoxocephalus scorpius)
Artists Proof nr. 1 & 2 / 9 x 12 cm / Zerkall-Bütten 225 g / Aqua Intaglio Red Oxide og Phalo Blue nederst
100 dpi vuggestål / 22 retninger


På det tredje mezzotinte prøver jeg at lave et lille fiskemotiv som skal have et udtryk som en forstening eller et aftryk af et blad i det grafiske udtryk.

Kanterne er med vilje lavet lidt flosset for at vise teknikken bag motivet. Farven “Red Oxide” passer fint til udtrykket. Sværten er dog stadig lidt for tynd, selvom den er blandet tykkere end sidste gang.

Inspiration bag billedet er Japanske fiskeaftryk “Gyotaku”.

Baseret på foto (vist på fiskefoto.dk) taget af Kasper Strube.

Mezzotinte Nr. 4 – Ammonitter fra Grønland
Kobberplade / 10 x 15 cm / 100 dpi vuggestål / 20 retninger


ammonitter_plate

Nyeste motiv er 6 Ammonitter fra Grønland. Der er et stykke vej endnu… har lidt problemer med at få en jævn tone på fladen med højlys på. Den er for stribet som den er nu. Har talt med min mentor Earl fra USA som har foreslået at jeg benytter smergellærred til at behandle området med. Det skal prøves!